Lucía Boiso, Lucía Márquez i Cynthia Ruiz
El canvi climàtic, també conegut com a escalfament global, és l’escalfament antinatural de la Terra que estem experimentant actualment. La temperatura de la Terra està canviant de manera natural, però el ritme actual és molt més ràpid que els processos naturals i és el resultat de l’activitat humana. Quan cremem combustibles fòssils (carbó, gas natural, petroli) per a la producció, el transport, l’energia, etc., s’allibera diòxid de carboni a l’atmosfera. Aquest diòxid de carboni s’acumula a l’atmosfera i provoca l’efecte hivernacle. L’efecte hivernacle manté la Terra calenta. Però la producció addicional de diòxid de carboni significa que aquest procés funciona massa bé i la Terra s’està escalfant més del que cal.
Des de la Revolució Industrial, hem cremat massa carboni i hem utilitzat massa recursos naturals. Això vol dir que els nivells de diòxid de carboni a l’atmosfera són molt més alts que els naturals. Un augment de pocs graus de les temperatures globals pot no semblar un gran problema. Però aquests canvis provocaran l’augment del nivell del mar, la pèrdua d’hàbitat, el desglaç dels casquets polars i més huracans, sequeres i incendis forestals.
Abordar eficaçment el canvi climàtic requereix un canvi sistèmic a gran escala. Però les accions individuals poden marcar una gran diferència. Utilitzar menys energia, reduir els residus, conduir menys i animar els altres a fer el mateix fa que les nostres vides siguin més sostenibles. Totes aquestes accions ajuden a reduir el canvi climàtic reduint les emissions de carboni.
Mesures com conservar l’aigua, plantar plantes autòctones, reduir els residus i ser extremadament prudents davant els incendis són estratègies que poden ajudar a reduir els efectes del canvi climàtic. En conclusió, hem de protegir el nostre planeta perquè no tenim més llocs on viure.