Entrevistem a Joan Ramon Boixaderes, director de l’Escola Goar.

Joan Ramon Boixaderes revela com l’Escola Goar es transforma per oferir una educació de qualitat i inclusiva

El director del nostre institut comparteix els projectes i valors que ens fan créixer com a comunitat educativa.

Avui entrevistarem al director de l’escola Goar Joan Ramon Boixaderes. En aquesta entrevista parlarem de com de difícil és portar un escola fins i tot com seleccionen als mestres i quines ajudes ofereixen als alumnes amb habilitats especials.

 

1. Com pots fer perquè l’escola millori cada any?

És una cosa que no pot fer una persona sola, ho fem amb equip, sobretot amb l’ajuda de l’equip directiu. Llavors, nosaltres, sobretot, el que fem és passar enquestes al professorat, a tots els alumnes des de cinquè de primària fins a segon de batxillerat, i també a totes les famílies. Els preguntem sobre diverses qüestions i, a partir de les seves respostes, de tota la comunitat educativa, analitzem les dades. Després, fem una anàlisi de les proves avaluatives externes, sobretot les diagnòstiques de segon de primària i les de final d’etapa, com les de quart d’ESO. També analitzem amb molta cura els resultats de la selectivitat.

Amb tot això, després, fem reunions l’última setmana de juny amb el professorat, on, en un procés participatiu, fan propostes de millora per a l’any següent. Amb aquestes dades, al juliol, els equips directius, juntament amb la titularitat, elaborem un DAFO, que és com una pauta per identificar debilitats, oportunitats, fortaleses i amenaces. A partir d’aquí, determinem si les oportunitats o fortaleses requereixen accions per aprofitar-les, o si les debilitats o amenaces necessiten accions per limitar-les.

A partir d’aquest treball, elaborem una programació general anual o un pla de gestió de l’any. Aquest pla té diverses línies d’actuació amb uns indicadors definits per demostrar com aconseguirem els objectius. Durant l’any, fem seguiment amb l’equip directiu i la titularitat per veure si estem assolint aquestes millores.

 

2. Quin és el perfil dels mestres a l’escola, i com se seleccionen?

Per començar, els mestres han de tenir una titulació acadèmica adequada. Els mestres de primària o infantil tenen una titulació específica, i els de secundària han de tenir un grau universitari en una branca del coneixement i un màster de formació del professorat. Comprovem que tenen aquestes titulacions i també revisem la seva experiència.

En funció del lloc que han d’ocupar, fem la selecció. Normalment, busquem persones joves amb una mica d’experiència, encara que no sigui molta, però que hagin treballat en algun lloc en educació formal. Sobretot en el cas dels mestres de secundària, valorem molt si han fet voluntariats, com ser entrenador en clubs esportius o monitor de lleure. Ens fixem bastant que tinguin aquest bagatge i interès per treballar amb joves, a més de la seva formació acadèmica.

 

3. Quins canals de comunicació té l’escola amb els pares i com s’utilitza?

El canal principal és el ClickEdu, que té un servei de missatgeria i permet enviar e-mails, fer grups, gestionar horaris i enviar circulars massives. A més, fem un newsletter trimestral que elabora el responsable de comunicació, el Xavi Pubill. Aquest newsletter destaca els esdeveniments més importants de l’escola i es distribueix a tothom.

També tenim una revista escolar, feta pels estudiants, que recull moltes activitats que es fan a l’escola. A més, fem ús de les xarxes socials, especialment Instagram, on tenim molts seguidors i publiquem activitats de l’escola. La pàgina web també és un canal important, on es recullen els projectes més consolidats i la documentació oficial.

 

4. Què podria diferenciar aquesta escola d’altres de Viladecans?

Principalment, el nostre caràcter propi: som una escola de titularitat cooperativa. Això significa que els nostres valors són els del cooperativisme, com la igualtat, l’autoajuda, i el treball en equip. Creiem que la societat es construeix millor de baix a dalt, i això implica donar molta importància a l’educació per capacitar les persones perquè contribueixin positivament a la societat.

A més, som una escola amb un projecte lingüístic diferenciat: fem moltes hores d’anglès des d’infantil, amb una hora diària, i a partir de tercer de primària es fan assignatures en anglès. Això representa el 25% de l’horari. També donem molta importància a les ciències i la tecnologia, amb tallers i laboratoris pràctics, dividint els grups en subgrups reduïts per treballar millor.

 

5. Hi ha algun programa per als estudiants amb talents o habilitats especials?

El plantejament del professorat és fer activitats menys tancades i més obertes, perquè els estudiants amb més capacitats puguin ampliar els temes i treballar-los amb més profunditat, mentre que aquells amb dificultats reben adaptacions. Aquesta personalització permet atendre les necessitats de tots els alumnes.

A més, tenim programes específics, com el de Talent a les Aules, en col·laboració amb l’Ajuntament de Viladecans, on els alumnes poden dissenyar projectes empresarials. També tenim el programa de Batxillerat Dual Americà, que comença a partir de tercer d’ESO. Amb aquest programa, els alumnes cursen assignatures nord-americanes i, en acabar segon de batxillerat, obtenen una doble titulació: espanyola i americana.