Rubén Razola: de la programació a pensament profund

Naiara Rosa, Celia Muñoz i Melania Ruiz

L’entrevistat serà Rubén Razola, un professor de filosofia i cap d’estudis de batxillerat del Col·legi Goar que abans volia ser enginyer informàtic. Ens explicarà una mica sobre tot el procés que va fer per arribar a ser qui és en l’àmbit professional i també alguns conceptes interessants de la filosofia.

Primer començarem amb els teus inicis en els estudis volent ser enginyer i després avançarem fins a on ets ara. Què et va portar a interessar-te inicialment per l’enginyeria informàtica?

El que em va portar a interessar-me per l’enginyeria informàtica va ser el món dels videojocs, llavors la primera opció més relacionada que vaig veure va ser aquesta.

Va haver-hi un moment en el qual vas decidir canviar i explorar la filosofia com el teu camí professional. Que va provocar aquest canvi?

Aquest canvi va ser provocat pel meu germà, ja que ell estudiava enginyeria. Llavors, vaig revisar els seus apunts i em vaig adonar que no era només crear videojocs, sinó que anava més enllà i era molt més complicat. Des d’aquell moment, vaig començar a considerar la possibilitat de buscar una altra carrera relacionada amb les llengües, pel fet que se m’hi donava bé l’anglès. Finalment, vaig assistir a una xerrada sobre diferents estudis i em va cridar molt l’atenció la carrera d’humanitats, la qual vaig decidir estudiar.

Què et va portar a interessar-te i a considerar la filosofia com una opció de carrera?

El que em va portar a interessar-me per la filosofia va ser la curiositat i l’interès que tinc per reflexionar sobre les actuacions de l’ésser humà, la vida, les relacions, entrealtres…

Què van opinar els teus pares sobre aquest gran canvi?

Els meus pares em van donar suport en tot moment, perquè era el que a mi m’agradava llavors van ser molt comprensius amb mi.

Com va ser la transició de l’enginyeria informàtica a la filosofia en termes d’adaptació?

La meva transició de l’enginyeria informàtica a la filosofia no va ser complicada, ja que vaig renunciar a les matemàtiques i la tecnologia i vaig passar a les llengües, per tant, va ser un camí més còmode i proper per a mi.

Una vegada ja vas començar la carrera, podries destacar quins aspectes de la filosofia vas trobar més atractius que l’enginyeria informàtica?

Una vegada començada la carrera, vaig trobar absolutament tot atractiu sobre la filosofia.

Ha influït el fet d’estudiar filosofia en la teva vida?

Sí, la filosofia ha influït de manera molt notable en la meva vida, ja que aquesta et canvia la manera de pensar i d’ afrontar la vida.

Hem vist que tens diversos tatuatges relacionats amb la filosofia, podries explicar el perquè d’aquests?

Fent un resum, aquests tatuatges són un conjunt sobre la filosofia occidental.

Què destacaries del teu treball actual?

El que destacaria més del meu treball és el fet de veure gent que està en transformació i estar en contacte amb les persones.

Per últim, quin consell donaries a aquells que estan considerant un canvi de carrera?

Els diria que la vida és molt llarga i que no hi ha cap camí malament.